Hay + Que + İnfinitivo

Tener que infinitivo kalıbının gereklilik bildirdiğini Tener fiili dersimizde açıklamıştım. Buna benzer başka bir gereklilik bildirme kalıbı da hay que infinitivo kalıbıdır. İkisinin arasındaki fark, tener que infinitivo kalıbında yapılması gereken eylemin kimin tarafından yapılması gerektiği de bilinmektedir ama hay que infinitivo kalıbında yapılması gereken eylemi kimin yapması gerektiği bildirilmez. Tabiri caiz ise ortaya konuşmak vardır.

Örnekle açıklamak gerekirse;

Tengo que hablar cümlesi konuşmam gerek/ konuşmalıyım anlamına gelir. Burada konuşması gerekenin hangi şahıs olduğu tener fiilinin birinci tekil şahıs haline çekilmiş olmasından bellidir. Eylem birinci tekil şahıs tarafından yapılmalıdır. Cümleyi hay que hablar şeklinde kurunca anlam değişir. Cümlenin anlamı: "konuşmak gerek" olur. Kimin konuşması gerek diye sorduğunuz zaman bu cümle size yardımcı olamaz, cevap veremez.
Örnekleri çoğaltmadan önce, tener que infinitivo kalıbı hakkında bilgisi olmayan kişilerin yazının girişindeki linkten o yazıya gitmelerini, orayı okuyup tekrardan bu yazıya dönmelerini tavsiye ederim.

Örnekler:
Tengo que dormir: Uyumam gerek / uyumalıyım
Hay que dormir: uyumak gerek / uyunmalı

Tienes que comer para vivir: Yaşamak için yemelisin
Hay que comer para vivir: Yaşamak için yemek gerek

Tiene que pensar: Düşünmesi gerek / O düşünmeli
Hay que pensar: Düşünmek gerek

Tenemos que estudiar español: İspanyolca çalışmalıyız
Hay que estudiar español: İspanyolca çalışmak gerek


4 yorum:

Acción Poética

Acción Poética

Joyas de America Latina

Joyas de America Latina
Gabriel "Gabo" Marquez