Deyimler - Cabeza de Turco (Günah Keçisi)

kendimi bildim bileli söylerim, yaz en gereksiz mevsim. bu konuda netim. kışın en soğuk günlerinde bile sorsalar vereceğim yanıt değişmez; yaz mevsiminden nefret ediyorum. bu arada bu söylediğimin konumuzla herhangi bir alakası olmadığını ve aşırı sıcak havalar dolayısıyla tarafımı belli etmek amacıyla yazdığımı belirtmek isterim. bugünkü yazının konusu olan deyim haçlı seferlerine kadar uzanan bir geçmişe sahip. selçuklulardan acayip kıl olan haçlılar, kendi başlarına gelen kötü olaylardan türkleri sorumlu tutmuş bununla da yetinmeyerek, doğa olayları dahil olmak üzere meydana gelen bütün kötülüklerin sebebi olarak türkleri öne sürmüşlerdir. savaşlarda öldürülen selçuklu askerlerinin kafasını keserek yüksek bir yere asan veya bir kazığın üzerine asan haçlılar bu kafaları bir tür simge olarak kullanmış ve ortaya çıkan bütün kötülükleri bunlara isnat etmiştir.

cabeza de turco deyimini günümüzde "günah keçisi" olarak çevirebiliriz. günah keçisi deyiminin ispanyolcada farklı bir kullanımı da mevcut; "chivo expiatorio". bu deyim ise yahudi dini gelenekleriyle bağlantılıdır. tevrat'ta da anlatılanlara göre israil halkını günahlarından sıyırmak isteyen din görevlisi iki keçi alıyor, birini kurban ediyor diğerinin üzerine israilin bütün günahlarını yükledikten sonra hayvanı çöle salıp kaderine terkediyor. bu çöle terkedilen keçiye, israiloğullarının günahını taşıdığı için günah keçisi adı veriliyordu.

tdk'ye göre günah keçisinin tanımı şöyle: gerçek sorumluları korumak amacıyla ortaya çıkan olumsuzlukların sebebi olarak gösterilen kişi, kurum, nesne vb.

biraz sıkıntılı bir konu olduğunun farkındayım, ama diller böyle. yapabileceğimz bir şey yok. bu deyimin geçmişi hoşumuza gitmedi haydi değiştirelim diyemiyoruz.

canınızı daha fazla sıkmadan, örnek vererek yazıyı sonlandıracağım (zaten hava sıcak).

- yo no tengo la culpa, mis amigos me han convertido en un "cabeza de turco"
(benim suçum yok, arkadaşlarım beni "günah keçisi" yaptılar (günah keçisine dönüştürdüler)

- ella no sabe nada, creo que es la cabeza de turco
(o hiçbir şey bilmiyor, sanırım bir günah keçici)




Resim yazısı ekle

0 yorum:

Yorum Gönder

Acción Poética

Acción Poética

Joyas de America Latina

Joyas de America Latina
Gabriel "Gabo" Marquez