İspanya Tarihi II - Cumhuriyetçi ve Frankocu Propaganda Afişleri

ispanya tarihiyle ilgili bu yazıda biraz görsel ağırlık bir çalışma yapacağız. ispanya iç savaşında cumhuriyetçiler ve frankocular kullanılan propaganda afişlerini ve afişlerde verilen mesajların tercümelerini görecek, bazı afişler hakkında ayrıntılı bilgi edineceğiz.

  
disiplin yoksa zafer de yok - sosyalist işçi partisi-


madrid'i savunmak, katalonya'yı savunmaktır


geçit yok!
geçit yok veya bire bir çevirisiyle "geçmeyecekler", cumhuriyetçilerin en bilindik sloganıdır. madrid'e doğru ilerleyen güçlere karşı hazırlık yapmakta olan cumhuriyetçiler bu sloganla franko askerlerinin madrid'e giremeyeceğini vurgulayarak halkın moralini yüksek tutmaya çalışmıştır. madrid düşüp cumhuriyetçiler yenildiğinde franco'cular "geçeriz" sloganının yazıldığı bir afiş bastırmıştır. o afiş bende var ama paylaşmak istemedim açıkçası.



uluslararası tugaylar işgale karşı ispanyollarla birlikte mücadele ediyor
ken loach tarafından 1995 tarihinde çekilen "tierra y libertad" filminde uluslarası tugaylara katılıp ispanyol cumhuriyetçilerine destek olan insanlar anlatılmaktadır. filmi izlemenizi tavsiye ederim. uluslararası tugaylar aynı zamanda arnavutluk'un enver hoca'sı ve yugoslavya'nın tito'suna de ev sahipliği yapmış ilginç bir organizasyondur. bildiğim kadarıyla türkiye'den katılan olmamıştır.



ispanya diriliyor


ispanya, yukarı!
arriba españa franko cephesinin en bilindik sloganıydı. genellikle almanya'nın nazileri ve italyanın faşistleri gibi el yukarı kaldırılarak söylenirdi.



köylüler, toprak sizindir


yoldaşlar! faşizmi ezmek için toledo taburuna katılın


bunun ardından ispanya çok güzel görünecek
bir franko askeri silindirle bazı simge ve kısaltmaların üstünden geçiyor. davut yıldızı (yahudiler), orak çekiç (komünistler), cnt, fai, ugt sosyalist ve anarşist yapılanmaların adı.



asker! temiz ol. hijyen sağlığı korur
askerlere ve milislere, sağlıkla ilgili olarak sürekli yapılan çağrılardan biri bu bir diğeri de zührevi hastalıklara karşı uyanık olmalarıdır.



ekmeğin için, toprağın için. köylü! milislere katıl!


kahramanlara selam olsun!


milisler! cephaneyi, erzağı ve enerjinizi idareli kullanın


ajanlığa karşı dikkatli olun, cephenin durumu hakkına kimseye bilgi vermeyin. yoldaşına, kardeşinie, sevgiline dahi!   
bu afiş çok ilgimi çekmişti ilk gördüğümde. en son satırda "ni a las novias" yazıyor. yani sevgiline dahi. fakat ispanyolca çalışanlar buradaki "novia" kelimesinin sadece kadınlara işaret ettiğini gösteriyor. yani aslında cumhuryetçi kesimde de cephede genelde erkekler olmuş ve sevgililer cephe gerisinde tutulmuştur. omuz omuza mücadele etme gibi bir durum oldukça sınırlıdır.




korkmayın, herhangi bir suça karışmadıysanız franko size barış ve iş verecek. ispanya, yukarı!

yine oldukça ilginç bir afiş. bir şey yapmadıysanız korkmayın diyor franko.



bolşeviklik, sosyal adaletsizlik, fai, bölücülük, masonlar, politikacılar
süpürgeyi tutan franko'cu bir milis.


çocuk ölümüne karşı mücadele. anne! çocuğunu emzirerek kutsal bir görevi yerine getiriyorsun ve önemli bir tehlikeyi ortadan kaldırıyorsun


franko cephesi kadınlara baştan beri aynı rolü biçmiştir. evinde oturup bebeğini kucağında büyüten kadın makul kadındır.


kadınlar olarak zafere katkıda bulunabiliriz

cumhuryetçilerin kendi içindeki cinsiyet ayrımcılığına gönderme yapan bu afişte kadın silahı almaya çalışıyor.





1 yorum:

  1. Dil öğrenmenin başka dünyalara başka kültürlere açılan bir kapı olduğunu gösteren çok güzel ve ilginç bir konu. Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Acción Poética

Acción Poética

Joyas de America Latina

Joyas de America Latina
Gabriel "Gabo" Marquez