Futuro - Gelecek Zaman

İspanyolca gelecek zaman (futuro simple) yapmak için aşağıdaki ekleri fiillerin mastar hallerinin üzerine eklemeniz gerekir. 

























Örnek olarak iki tane fiili yazayım:




















Dikkat etmemiz gereken nokta eklerin mastar ekleri olan AR, ER ve İR atıldıktan sonra değil, atılmadan üzerine eklenmesi gerektiğidir. Tabii ki her zaman olduğu gibi bu zamanda da düzensiz fiiller vardır. Bunları aşağıya yazıyorum. 










































Birkaç tane de örnek cümle yazarak bu yazıyı bitireyim:

Mi amigo vendrá a visitarme esta noche - Arkadaşım bu akşam beni ziyarete gelecek
¿Cuándo hablarás con tu padre? - Babanla ne zaman konuşacaksın?
¿Quién irá conmigo? - Kim benimle gidiyor/geliyor?¿A qué hora saldrán? - Saat kaçta çıkacaklar?
No te hablaré nada más! - Bir daha seninle konuşmayacağım!
Tendré que comer menos - Daha az yemem gerekecek
Esta noche bailaré con tu fantasma - Bu akşam senin hayaletinle/hayalinle dans edeceğim (romanticismo es bueno - romantizm iyidir)



İspanyolca futuro hakkında daha ayrıntılı bilgi almak, gelecek zaman dışında da kullanıldığı  şekilleri öğrenmek ve ingilizce-ispanyolca-türkçe onlarca örnek cümle ile kendinizi daha çok geliştirmek için aşağıdaki linkten bilgi alabilirsiniz...

6 yorum:

  1. ispanyolcada bu kadar mı düzensiz fiiller

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      futuro çekiminin düzensiz fiilleri bu kadar. Ama İspanyolca'da daha fazla düzensiz fiil var. Şunu unutmamak gerekiyor bir fiilin düzensizliği hangi zamanda çekildiğine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Örneğin gitmek anlamında kullanılan "ir" fiili geniş zamanda düzensiz çekilirken gelecek zamanda düzenli olarak çekilmekedir. Motto şu "her zamanın kendine ait düzenli ve düzensiz fiilleri vardır".

      Sil
  2. İyi günler,Yazılarınız çok faydalı ve çok işime yarıyor.Elimden geldiğince evde kendi başıma İspanyolca öğrenmeye çalışıyorum.İspanyolcayı kitap okuyarak/okurken bir yandan da çevirmeye çalışarak ve bulabilirsem bir oyunla birlikte oynayarak ve oyun içinde insanlarla konuşarak öğrenmeyi düşünüyorum.Henüz Grammer konusunda iyi değilim, sizce bu söylediğim yöntemler işime yarar mı? şimdiden cevabınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      gayet etkili yöntemlerden bahsetmişsiniz. Bu yöntemlerle İspanyolca öğrenebilirsiniz. Anlayamadığınız hususları lütfen benimle paylaşın. Elimden geldiğince size yardımcı olmak isterim.

      İyi günler.

      Sil
  3. Ir+A+Infinitivo ile bunun farkı nedir

    YanıtlaSil
  4. Ir + A + infinitivo , yakın gelecek için kullanılır.

    YanıtlaSil

Acción Poética

Acción Poética

Joyas de America Latina

Joyas de America Latina
Gabriel "Gabo" Marquez